Milersättning elbil 2025 – regler, laddkostnad och skattefri ersättning

milersättning elbil 2025
Upptäck hur milersättning för elbilar fungerar 2025 – från skattefria 12 kr/mil till regler kring laddning hemma. Så påverkas du som kör privat bil i tjänsten eller har tjänstebil med eldrift. Läs mer om Skatteverkets riktlinjer!
Innehållsförteckning

Milersättning för elbil 2025 – Så fungerar det

Att förstå hur milersättning för elbilar fungerar 2025 är en viktig del för både arbetsgivare och anställda som använder tjänstebil, eller kör privat bil i tjänsten. Reglerna förändras i takt med att elbilar blir vanligare, och skatteverkets riktlinjer uppdateras därefter. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller kring milersättning för elbilar, hur ersättning för laddning hemma av tjänstebilen ser ut, samt hur elbilskostnader hanteras ur ett skatteperspektiv.

Vad är milersättning för elbil 2025?

Milersättning är en skattefri ersättning som en arbetsgivare kan betala ut till en anställd som använder egen bil i tjänsten. Reglerna för milersättning varierar något beroende på vilken typ av drivmedel bilen använder. För 2025 gäller följande:

Skattefri milersättning för elbil: Enligt Skatteverket är den skattefria milersättningen för elbil fortsatt 12 kronor per mil, precis som tidigare år. Denna ersättningsnivå gäller för anställda som använder privat elbil i tjänsten.

Det innebär att du som kör din egen elbil i tjänsten – till exempel för att besöka kunder eller leverera varor – kan begära 12 kr per mil från din arbetsgivare skattefritt. Beloppet är inte kopplat till din faktiska elkostnad, utan är ett schablonbelopp som ska täcka elkostnader, slitage och värdeminskning.

Ersättning för att ladda tjänstebil hemma

För den som har en tjänstebil och laddar den hemma med privat el finns särskilda regler. Här är det viktigt att skilja på om du har en förmånsbil eller en tjänstebil som enbart används i arbetet.

Förmånsbil som laddas hemma

Har du en förmånsbil och laddar den hemma, kan du få ersättning av arbetsgivaren för elkostnaden. Ersättningen är i regel skattepliktig – om den inte är symbolisk. Skatteverket godkänner som tumregel inte skattefri ersättning för faktisk elförbrukning, såvida den inte uppgår till en mycket låg nivå.

I samband med de ökade elpriserna under senare år har det blivit vanligare att arbetsgivare vill ersätta anställda för den el som går åt till laddning hemma. För detta finns två huvudsakliga tillvägagångssätt:

  • En schablonersättning – där arbetsgivaren betalar ut ett fast belopp per mil eller per månad.
  • Verklig kostnad – då den anställde kan visa upp kvitto eller dokumentation på faktisk förbrukning och då kan få ersättning med motsvarande belopp. Denna hantering är dock i regel skattepliktig.

Ladda tjänstebil hemma utan att betala privat el

En allt vanligare lösning är att installera en separat elmätare för laddboxen. På så vis kan man särskilja laddning av tjänstebilen från privat elanvändning. Detta förenklar uppföljning och rapportering och gör att arbetsgivaren kan ersätta den faktiska förbrukningen utan att arbetsgivaren behöver riskera skattetillägg.

Skatteverket har i sin riktlinje för laddning hemma beskrivit hur detta får gå till. Enligt Skatteverket är möjligheterna begränsade att få skattefri ersättning för faktisk elkostnad om inte laddningen kan särskiljas från övrig elförbrukning.

Hur ska laddkostnaden beräknas?

För att få korrekt ersättning, särskilt om laddning sker hemma, är det viktigt att beräkna elkostnaden som avser bilen. Här kan det användas olika modeller:

1. Separat elmätare till laddbox: En separat elmätare ger exakt elförbrukning och skapar tydlig spårbarhet.

2. Uträkning med schablon: Om separat mätning inte finns, används ofta beräkning utifrån bilens angivna förbrukning (kWh/100 km) och den lokala eltaxan.

Exempel: Om bilen drar 1,8 kWh/mil och elpriset ligger på 1,50 kr/kWh, är kostnaden per mil 2,70 kr. En skattepliktig ersättning med detta belopp kräver då att förbrukningen dokumenteras.

Skatteverkets inställning till att ladda tjänstebil hemma

Skatteverket är tydliga med att ersättning för laddkostnader i de flesta fall ses som en skattepliktig förmån. Enligt Skatteverket krävs det att arbetsgivaren har bra rutiner för att särskilja, redovisa och dokumentera all ersättning som baseras på laddning hemma.

Det är alltså inte tillräckligt att den anställde uppskattar elkostnaden – exakta underlag krävs om det inte används en schablon.

För att skattefri ersättning ska vara möjlig behöver särskilda förhållanden föreligga, exempelvis:

  • Laddning sker på arbetsplatsen med arbetsgivarens el
  • Separat mätning för den el som går till bilens laddning är installerad
  • Arbetsgivaren ersätter efter schablon som inte överstiger kostnaden

Vanliga frågor om milersättning och elbil 2025

Här har vi samlat några av de mest förekommande frågorna om elbilar och milersättningen som gäller för 2025.

Får jag 12 kr per mil även om jag laddar bilen hemma?

Ja, om du har en privat elbil och använder den i tjänsten ersätts du enligt 2025 års regler med 12 kr per mil – oavsett hur du laddar bilen. Detta belopp är en skattefri schablon som ska täcka alla kostnader för el, slitage och värdeminskning.

Hur mycket får jag i ersättning om jag laddar en tjänstebil hemma med min egen el?

Om det är en renodlad tjänstebil (dvs. inte förmånsbil) kan du ha rätt till ersättning för faktisk elförbrukning, men den är i de flesta fall skattepliktig. För att få korrekt ersättning krävs antingen separat elmätare eller tydlig dokumentation av förbrukningen.

Gäller milersättning också för laddhybrider?

Ja. För privatägda laddhybrider gäller samma regler som för elbilar eller bensinbilar. Du får skattefri milersättning om du använder bilen i tjänsten – dock är ersättningen baserad på drivmedlet du använder vid körning. Om du kör på el kan du få 12 kr/mil, och om du kör på bensin gäller 25 kr/mil (för 2025).

Hur fungerar det om arbetsgivaren laddar min tjänstebil hemma?

Om arbetsgivaren bekostar el framdragen till hemmet, eller står för separata abonnemang eller installationer, hanteras det som en förmån och måste redovisas. Arbetsgivaren kan däremot stå för laddboxen och installationen som en skattefri åtgärd om bilen används i tjänsten och det regleras av tydliga riktlinjer.

Kan jag få både milersättning och ersättning för laddning?

Nej. Om du får milersättning för att använda privat bil i tjänst (12 kr/mil för elbil) så täcker det alla körkostnader, inklusive elen. Du kan alltså inte utöver detta även få separat ersättning för själva laddningen. För tjänstebilar som laddas hemma kan dock särskild elkostnad ersättas – då handlar det om annan skattereglering.

Dela detta
Mer läsvärt
byta låssignal tesla
Funktioner & Teknik
Byta låssignal på Tesla – Steg för steg-guide

Vill du göra din Tesla mer personlig? Upptäck hur du ändrar eller stänger av låssignalen, använder Boombox-funktionen och anpassar ljud via USB. En enkel guide för dig som vill ha tystnad — eller ett unikt ljud varje gång du låser bilen.

Läs mer »
kinesiska bilmärken
Bilmärken
Kinesiska bilmärken i Sverige

Kinesiska bilmärken som BYD, MG och NIO växer snabbt i Sverige med prisvärda, tekniskt avancerade elbilar. Läs vår guide om märkena, deras styrkor och vad du bör veta innan köp – från säkerhet till service och andrahandsvärde.

Läs mer »
tesla modeller
Bilmärken
Guide till Tesla-modeller

Upptäck skillnaderna mellan Teslas populära modeller, deras lanseringshistorik och framtida elbilar som Cybertruck och Model 2. Den perfekta guiden för dig som överväger att köpa, leasa eller bara vill förstå Teslas elbilsutbud bättre.

Läs mer »
tesla historia
Bilmärken
Teslas historia – från idé till elbilsrevolution

Upptäck hur Tesla, från blygsam start 2003 till global teknikjätte, revolutionerade elbilsmarknaden med innovationer, Elon Musks ledarskap och en hyllning till uppfinnaren Nikola Tesla. Läs om historien, genombrotten och framtidsvisionerna som formar morgondagens transport.

Läs mer »